یک آیه قرآن بخوانیم;« مسئولیت در برابر خانواده »
خداوند متعال در آیه ۶ سوره تحریم در مورد مسئولیت انسان در برابر خانوادهاش میفرماید:
«یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَکُمْ وَ أَهْلیکُمْ ناراً وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الْحِجارَهُ عَلَیْها مَلائِکَهٌ غِلاظٌ شِدادٌ لا یَعْصُونَ اللَّهَ ما أَمَرَهُمْ وَ یَفْعَلُونَ ما یُؤْمَرُون.
اى کسانى که ایمان آورده اید! خود و خانواده خویش را از آتشى که هیزم آن انسانها و سنگها هستند نگاهدارید.»
این آیه براى انسان مؤمن خطوط مسئولیت او را ترسیم میکند تا او را از چارچوب فردیّت خارج کند و به سوى خواسته هاى انسانى و دینى گسترده سوق دهد، یعنى به آنجا که اندیشیدن براى رهایى و رستگارى دیگران همچون جزئى از مسئولیت او در زندگى به شمار مىرود. از ابو بصیر روایت شده است که گفت: از ابو عبد اللَّه- علیه السلام- در خصوص این آیه پرسش کردم که خودم را میتوانم نگاه دارم و حفظ کنم، اهل خانه ام را چگونه حفظ کنم؟ گفت: «آنان را به چیزهایى فرمان ده که خدا آنان را به آن فرمان داده است، و از چیزهایى بازشان دار که خدا آنها را نهى کرده است، پس اگر فرمان تو را ببرند، آنان را حفظ کرده اى، و اگر نافرمانیت کنند، آنچه را که بر عهده تو بوده است به انجام رسانیده اى».
این موضوع برنامه اى است که باید از نخستین سنگ بناى خانواده، یعنى از مقدمات ازدواج، و سپس نخستین لحظه تولد فرزند آغاز گردد، و در تمام مراحل با برنامه ریزى صحیح و با نهایت دقت تعقیب شود. به تعبیر دیگر حق زن و فرزند تنها با تامین هزینه زندگى و مسکن و تغذیه آنها حاصل نمیشود، مهمتر از آن تغذیه روح و جان آنها و به کار گرفتن اصول تعلیم و تربیت صحیح است.
- ۹۴/۰۶/۲۹